فهرست مطالب

تامین اجتماعی - سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 55، بهار 1399)

نشریه تامین اجتماعی
سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 55، بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/22
  • تعداد عناوین: 8
|
  • امیرحسین مزینی*، رضا علیزاده هسپستان صفحات 13-39

    < p>نزدیک به نه دهه است که در کشور مفهومی به نام بازنشستگی و بهره مندی از مستمری حاصل از پس انداز دوران اشتغال برای دوران سالمندی در چارچوب صندوق های مختلف بازنشستگی تعریف شده است. در این راستا، سازمان تامین اجتماعی به عنوان بزرگترین صندوق بازنشستگی کشور اهمیت اجتماعی و اقتصادی بالایی دارد. بنابراین، مدیریت دارایی ها و بدهی ها و به تبع آن، اتخاذ رویکرد مناسب سرمایه گذاری برای آن نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار است؛ به گونه ای که بتواند منابع موجود را برای مصارف حال و بازپرداخت تعهدات آتی برای سالیان طولانی تضمین کند. در راستای آسیب شناسی و تحلیل این موضوع در مطالعه حاضر، جریان وجه نقد درآمدها و مصارف سازمان به همراه ویژگی ها و الزامات خاص آن برای دوره 96-1389 معرفی و ترسیم شد. سپس، الزامات اتخاذ رویکردهای فعالانه یا منفعلانه و برون سپاری یا درون سپاری در مدیریت سرمایه گذاری ذخایر سازمان و تجربیات جهانی معرفی و رویکردهای فعلی سازمان تحلیل و ارزیابی شدند. نتایج حکایت از آن دارند که رویکرد فعلی سازمان، منفعلانه و بدون هرگونه برون سپاری در مدیریت سرمایه گذاری است. ضمن اینکه اتخاذ رویکرد فعالانه در شرایط کنونی با توجه به عمق کم بازار مالی، محدودبودن فضای کسب وکار و نفوذ بالای دولت در سازمان تامین اجتماعی به سختی امکان پذیر است.

    کلیدواژگان: رویکردهای سرمایه گذاری، صندوق های بازنشستگی، مدیریت دارایی- بدهی، تامین اجتماعی
  • سمیرا پرماه*، سجاد مردم دار، علی حیدری صفحات 41-59

    این مطالعه تاثیر متغیرهای کلان اقتصادی بر تقاضای بیمه های خویش فرمایی سازمان تامین اجتماعی در 31 استان کشور ایران را بررسی می کند. هدف خاص این تحقیق بررسی تاثیر تولید ناخالص داخلی، نرخ تورم، نرخ بیکاری و تحصیلات بر میزان تقاضای بیمه های خویش فرمایی (بیمه های اختیاری و حرف و مشاغل آزاد) تامین اجتماعی است.

    روش

    بدین منظور داده های مربوط به متغیرهای تحقیق در 31 استان کشور ایران در دوره زمانی 1395-1380 جمع آوری و از الگوی پویای پانلی به روش گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) برای بررسی موضوع استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج تحقیق بیانگر آن است که تاثیر نرخ تورم بر تقاضای بیمه های خویش فرمایی به صورت منفی و معنادار و متغیرهای نرخ بیکاری، تحصیلات و تولید ناخالص داخلی مثبت و معنادار بوده است.  

    نتایج

    یافته های تحقیق می تواند در راستای سیاست گذاری های بیمه ای از جمله تعمیم و گسترش پوشش بیمه ای به اقشار و گروه های خاص (بیمه های خویش فرمایی سازمان تامین اجتماعی) از طریق احیای نقش های اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی تامین اجتماعی و نیز اطلاع رسانی، آموزش وآگاهی دادن به آحاد جامعه در این خصوص کاربردهای گسترده ای داشته باشد.

    کلیدواژگان: بیمه های خویش فرمایی، سازمان تامین اجتماعی، متغیرهای کلان اقتصادی، گشتاورهای تعمیم یافته
  • فرهاد کوهی* صفحات 61-85
    مقدمه

    وجود مکانیسمی شفاف و قابل ارزیابی جهت تعرفه گذاری خدمات درمانی برای دستیابی به پیامدهای مطلوب نظام سلامت ضروری است. در این مطالعه تلاش شده است که الگویی بومی برای نظام تعرفه گذاری کشور طراحی گردد.

    روش انجام مطالعه

    پژوهش توصیفی- تطبیقی است که در سه مرحله انجام شده است: 1) با استفاده از روش تحلیل محتوا، چالش های نظام تعرفه گذاری موجود شناسایی شده است. 2) با استفاده از روش مطالعه تطبیقی، نظام سلامت و فرایندهای تعرفه گذاری در کشورهای منتخب بررسی شده است. 3) با استفاده از تکنیک دلفی، الگوی مطلوب طراحی شده است.

    یافته ها

    یافته های مطالعه، ضمن ارایه الگویی کلی، حاوی پیشنهاداتی به شرح زیر است: (1) در حوزه ساختار، ایجاد تعادل میان آرای طرف های عرضه و تقاضای خدمات درمانی و وجود کمیته هایی جهت تهیه شواهد لازم برای تصمیم گیری. (2) در حوزه فرآیند، تفکیک اجزای حرفه ای و فنی برای تمام خدمات پزشکی؛ تعیین ضریب تعرفه جزء حرفه ای؛ تعیین ضریب تعرفه جزء فنی یا تعدیل واحدهای ارزش نسبی آن طبق جزء حرفه ای؛ محاسبه هزینه متوسط اجزای حرفه ای و فنی خدمات پاراکلینیک؛ محاسبه هزینه متوسط اجزای حرفه ای و فنی ویزیت سرپایی؛ تبدیل هزینه هتلینگ به واحدهای ارزش نسبی. (3)  در حوزه نظارت، تشکیل کمیته ای برای نظارت بر تدوین و اجرای تعرفه ها.

    بحث

    نظام تعرفه گذاری کشور ایران دچار چالش های جدی است که انتظار می رود، اصلاحات پیشنهادی این مطالعه زمینه ساز بروز پیامدهای مطلوبی در نظام سلامت کشور باشد.

    کلیدواژگان: تعرفه خدمات تشخیصی و درمانی، جدول حق الزحمه پزشکان، حق الزحمه خدمات تشخیصی و درمانی، قیمت گذاری خدمات سلامت
  • نوش آفرین چترچی*، جواد فقیهی پور صفحات 87-131

    هدف اصلی در پژوهش حاضر، شناسایی ابزارهای تنبیه کارکنان با رویکرد مدیریت بین نسلی در سازمان تامین اجتماعی است. پژوهش در قلمرو زمانی سال 1398 و قلمرو مکانی تمامی شعب اداره کل تامین اجتماعی غرب و شرق تهران بزرگ در نظر گرفته شد. روش تحقیق از نوع ترکیبی بود که از تکنیک گراندد تیوری (بدون ساختار) برای بخش کیفی و به طور هم زمان از روش تحلیل محتوای کمی برای بخش کمی استفاده گردید. جامعه آماری پژوهش مشتمل بر تمامی کارکنان شعب اداره کل غرب (15 شعب) و اداره کل شرق (18 شعب) لحاظ گردیدند. برای گردآوری داده ها از مصاحبه های نیمه ساختاریافته و برای نمونه گیری از روش گلوله برفی استفاده شد به طوری که در راستای اشباع نظری و غنای هر چه بیشتر نتایج، نمونه پژوهش به تعداد 442 نفر از کارکنان دهه‏های مختلف سنی در نظر گرفته شد. همچنین، روش تجزیه وتحلیل اطلاعات با استفاده از کدگذاری های سه گانه تکنیک گراندد تیوری و شمارش کدها (تحلیل محتوای کمی) در محیط نرم افزار MAXQDA صورت گرفت. در خصوص ابزارهای تنبیه در بین نسل های مختلف کارکنان، ابتدا تعداد 1517 کد اولیه (تعداد 23 کد مربوط به نسل اول، 423 کد مربوط به نسل دوم، 642 کد مربوط به نسل سوم و 429 کد مربوط به نسل چهارم) احصا گردید که سپس به تعداد 1494 کد نهایی تقلیل یافت و در قالب 8 کد محوری (تنبیهات غیرمالی مثبت؛ تنبیهات غیرمالی منفی؛ تنبیهات مالی مثبت؛ تنبیهات مالی منفی؛ پیش نیازهای تنبیه اثربخش؛ نظام مدون تنبیه؛ ویژگی های تذکر اثربخش و همچنین، ویژگی های تنبیه اثربخش) دسته بندی گردید.

    کلیدواژگان: تفاوت نسلی، مدیریت بین نسلی، ابزارهای تنبیه کارکنان، سازمان تامین اجتماعی
  • جعفر براتی*، احمد خسروی، حسن شعبانی نژاد صفحات 133-153
    تعریف

    از منظر استانداردهای بین المللی، کشورهای مقصد مهاجرت باید حمایت های تامین اجتماعی- حداقل در زمینه مزایای مشاغل- را بر مبنای اصل برخورد برابر با کارگران ملی، به کارگران مهاجر گسترش دهند. با این حال، با توجه به تفاوت اقتصادی میان کشورها، ضمانت اجرای ناکافی اسناد بین المللی در زمینه حق بر تامین اجتماعی و فقدان موافقت نامه های گسترده دوجانبه در زمینه تامین اجتماعی، بسیاری از کارگران مهاجر را در واقعیت از حمایت های تامین اجتماعی محروم کرده است.

    هدف

    ارایه راهکارهایی به منظور تضمین حق دسترسی همه اقسام کارگران مهاجر به تامین اجتماعی، بررسی کاستی ها و خلا در این زمینه و ارایه راهکار مناسب از اهداف بنیادین این مقاله به شمار می رود.

     روش

    در مقاله حاضر، با روش توصیفی-تحلیلی تلاش شده است پس از تحلیل وضعیت کارگران مهاجر، به حمایت های تامین اجتماعی از کارگران مهاجر بپردازد.

    نتیجه

    نتایج پژوهش نشان می دهد که ضعف ضمانت اجرای اسناد بین المللی و نیز تفاوت اقتصادی میان کشورها باعث شد بسیاری از کارگران مهاجر از حمایت های تامین اجتماعی محروم گردند. در این میان، موافقت نامه های دوجانبه کار به دلیل انطباق با واقعیات اقتصادی کشورها به شکل بهتری می تواند دسترسی کارگران مهاجر به حمایت های تامین اجتماعی را تضمین کند.

    کلیدواژگان: تامین اجتماعی، مهاجرت، کارگران مهاجر و حمایت های اجتماعی
  • فاطمه عزیزی*، سمیرا نوروز ناصری صفحات 155-173

    در این مقاله به منظور بررسی سینمای کار در جهان دو نمونه از این سینما در اروپا و آسیا بررسی می شود. مکتب نیوریالیسم با تغییر گرایش فیلم سازان اروپایی و گسترش نگرش های واقع گرایانه و رواج فیلم سازی کم هزینه در مقابل فیلم های پرهزینه آمریکایی، جهانی شدن و پیشرفت تکنولوژی سبب شد سینمای جهان سوم جان تازه ای بیابد و جایی برای تصویر زندگی واقعی مردم فراهم شود. در سینمای سوم کارگران و فرودستان موضوع اصلی هستند. این مقاله به توصیف این سینما در ترکیه می پردازد؛ اما پیش از آن به ریشه های مکتب نیوریالیسم در مهد آن، کشور ایتالیا، خواهد پرداخت. سوال اصلی در این مقاله این است که بازنمایی کارگران و فرودستان تحت تاثیر نیوریالیسم در سینمای ایتالیا و در سینمای جهان سوم ترکیه چگونه بوده است. روش تحقیق این پژوهش اسنادی است و با اثر هنری (فیلم) به مثابه متن مواجه شده است.

    کلیدواژگان: نئورئالیسم، سینمای ترکیه، سینمای نئورئالیست ایتالیا، طبقه کارگر، سینمای سوم
  • مطهره محسن بیگی*، مجید ملامحمدی صفحات 175-204
    هدف

    دراین پژوهش تاثیر سرمایه اجتماعی بر کارآفرینی درون سازمانی با تبیین نقش میانجی تعهد سازمانی در مدیریت درمان تامین اجتماعی شهر کرمان بررسی شده است.
    جامعه آماری وحجم نمونه: جامعه آماری کلیه کارکنان اداری (غیردرمانی) مدیریت درمان تامین اجتماعی شهر کرمان که مشتمل بر 362 نفر هستند. برای تعیین تعداد حجم نمونه از فرمول کوکران استفاده شد که 187 نفر به عنوان نمونه تعیین شد. روش انتخاب نمونه تصادفی ساده است.

    روش پژوهش

    توصیفی همبستگی است و برای جمع آوری داده ها پرسش نامه استاندارد به کار گرفته شده است. همچنین، بررسی روایی و پایایی پرسش نامه ها تایید شدند.
    تجزیه وتحلیل داده ها: تجزیه وتحلیل داده ها با روش مدل سازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار Spss ویراست 22 و Smart PLS ویراست 3 استفاده و سطح معنی داری 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته

    یافته ها نشان می دهد سرمایه اجتماعی بر کارآفرینی درون سازمانی با تبیین نقش میانجی تعهد سازمانی تاثیر مثبت و معناداری دارد.

    نتیجه گیری

    می توان گفت با افزایش سطح سرمایه اجتماعی به مثابه توانایی کنشگران برای به دست آوردن و حفظ منابع، کارکنان کارآفرینی بیشتری از خود بروز می دهند و برعکس، با کاهش این توانایی به مراتب کارکنان سطح کمتری از کارآفرینی سازمانی را تجربه می کنند. سازمان هایی که در آنها مشارکت، تعهد و اعتماد در سطح بالاتری قرار دارند، موجب می شوند فرد زمان زیادی را برای فکرکردن، خلاقیت، نوآوری و درنهایت، کارآفرینی داشته باشد. از آنجا که روابط میان کارکنان و عوامل مرتبط با آن به بهبود در کارآفرینی درون سازمانی می انجامد و برعکس، هرگونه کاهش در سرمایه ارتباطی و عوامل مرتبط با آن به کاهش در کارآفرینی درون سازمانی منجر می شود که داشتن ساختار سازمانی مناسب درتصمیم گیری و انجام دادن کار به صورت گروهی موجب ایده پروری و نوآوری در سازمان و نهایتا، کارآفرینی درون سازمانی می شود. به طور کلی، یافته های پژوهش نشان می دهد سرمایه اجتماعی بر کارآفرینی درون سازمانی با نقش میانجی تعهد سازمانی تاثیر مثبت و معناداری دارد.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، کارآفرینی درون سازمانی، تعهد سازمانی، تامین اجتماعی کرمان
  • زهرا کریمی موغاری صفحات 207-229

    صندوق بین‌المللی پول در ژوین 2015 گزارش مهمی را با عنوان «علل وپیامدهای نابرابری درآمد: تصویری جهانی»[1] منتشر کرد (دابلا- نوریس و همکاران، 2015). انتشار این مقاله از سوی صندوق بین‌المللی پول که در سه دهه گذشته از مدافعان سرسخت سازوکار بازار و دولت حداقلی بوده است، با واکنش گسترده ای در میان سیاست‌گذاران، کارشناسان و اقتصاددانان مواجه شد و در مطبوعات ایران نیز انعکاس یافت. در این گزارش تاثیر نابرابری در توزیع درآمد بر کسب درآمدهای جدید، ثروت، بهره گیری از امکانات آموزشی و بهداشتی بررسی می شود. بخشی از گزارش نیز به مطالعه علل و ریشه های نابرابری می‌پردازد و در قسمت پایانی، با تاکید بر شواهد تجربی گسترده نشان داده می‌شود که نابرابری عامل محرک رشد اقتصادی نیست و برهمین اساس، توصیه هایی در جهت کاهش نابرابری ارایه شده است. در مطالعات قبلی صندوق بین‌المللی پول نشان داده شده بود که نابرابری درآمد در فرایند رشد تاثیر مثبت دارد؛ ولی در گزارش اخیر تصریح شد که ارتباط میان نابرابری و رشد منفی است و برای مثال، اگر سهم 20 درصد بالای درآمدی (گروه‌های ثروتمند) افزایش یابد، در میان‌مدت رشد تولید ناخالص داخلی کاهش پیدا می‌کند. در مقابل، افزایش درآمد دو دهک پایین درآمدی (گروه‌های فقیر) با رشد بالای GDP همراه است. جمله آغازین گزارش: «باید سلامتی جامعه را نه بر مبنای وضعیت ثروتمندترین بخش جمعیت، بلکه بر اساس شرایط زندگی فقیرترین گروه‌ها بسنجیم» تاکیدی است بر اینکه نابرابری فزاینده در کشورها نشانگر بیماربودن جامعه است.

|
  • Amir H. Mozayani *, Reza Alizadeh Haspastan Pages 13-39

    For nearly nine decades, the concepts of retirement and benefits of employment saving for the elderly period have been introduced in the context of various pension funds in Iran. In this regard, the Social Security Organization, as the largest pension fund in the country, has great social importance. On the other hand, this organization, with one of the largest financial reserves, is also of great economic importance. Therefore, asset - liability management is of particular importance so that it can guarantee existing resources for current use and repay future liabilities for future years. To this end, it is important to take the right investment approach. In order to pathologies and analyze this issue, in the present study, the cash flow of revenues and expenditures of the organization along with its specific features and requirements for the period 2010-2017 was analyzed. Then, the requirements for adopting active or passive investment approaches and outsourcing or introspection in investment management of the organization''''''''s reserves and global experiences were introduced and the current approaches of the organization were evaluated. The results imply that the current approach of the organization is passive and without any outsourcing in investment management. At the same time, the results indicate that it is difficult to take an active approach in the current situation due to the low depth of the financial market, inappropriate business environment and high government prevalence on the Social Security Organization.

    Keywords: Investment Approaches, Pension Funds, Asset Liability Management, Social security
  • Samira Parmah *, Sajjad Mardomdar, Ali Heidari Pages 41-59
    Objective

    This study examines the impact of macroeconomic variables on the demand of self-employment insurance in 31 province of Iran. The specific objective of this study is to investigate the effect of GDP, inflation rate, unemployment rate and education on the demand of self-employment insurance.

    Method

    For this purpose, data related to research variables in the period of
    1380-1395 have been collected and a dynamic panel model using generalized method of moments (GMM) has been used to investigate the issue.

    Findings

    The results show that the effect of inflation rate on the demand for self-employment  insurance  is  negative  and  significant,  and  the  coefficients of  unemployment  rate,  education  and  gross  domestic  product  are  positive and significant. Also, the interval of the dependent variable has a positive and significant effect on the dependent variable.

    Conclusion

    The research findings could be widely used in line with insurance policies including the generalization and expansion of insurance coverage to specific classes and groups (self-employment insurance of the Social Security Organization) through the social, economic and cultural roles of social security organization and also, informing and educating the members of the society about the self-employment insurance.

    Keywords: Self-employment insurance, Macroeconomic variables, Generalized method of moments, social security organization
  • Farhad Kouhi * Pages 61-85
    Introduction

    It is necessary to have a transparent and measurable mechanism for determining the medical service tariffs in order to achieve the desired outcomes of the health system. The purpose behind this study is to design a national model for the country’s tariff system.

    Method 

    Descriptive-comparative research has been done in three stages. 1) Using the content analysis method, the challenges of the existing tariff system have been identified. 2) Using the comparative study method, the health system and tariffing processes in selected countries have been studied. 3) Using Delphi technique, the desirable and national model has been designed.

    Findings

    The findings of the study, while providing a general model, contain the following suggestions:1. In the field of structure: creating a balance between the votes of the supply and demand representatives of medical services and the existence of committees to provide the necessary evidences for decision-making. 2. In the field of process:  - Separation of physician work and practice expenses RVUs2 for all medical services.   - Determining the physician work conversion factor   - Determining the practice expenses conversion factor or adjusting its relative value units according to the physician work conversion factor - Calculating the average cost of physician work and practice expenses RVUs of paraclinical services - Converting hotel costing to relative value units. 3. In the field of supervision, the formation of a committee to monitor the determination and implementation of tariffs Discussion Iran’s healthcare tariff system is facing serious challenges and defects, and it is expected that the proposed reforms in this study will pave the way for the desirable outcomes in the country’s health system.

    Keywords: Healthcare tariff, physician’s fee Schedule, Healthcare fees, Health Services Pricing
  • Nooshafarin Chatrchi *, Javad Faghihipour Pages 87-131

    The main purpose of this study is identification the tools of punishing staffs with a generational management approach in social security organization. The research was carried out in 2019 and the geographical region was considered all west and east branches of the Tehran Social Security organization. The research method was a combination of grounded theory (unstructured) for the qualitative part and at the same time the quantitative content analysis method was used for the quantitative part. The statistical population of the study consists of all staffs of 15 branches of the west General Office, and 18 branches of the east General Office of Tehran. Semi-structured interviews were used to collect data and snowball method was used for sampling. In order to enrich the results, Eventually, 442 people of different ages participated in this survey to satisfy the goal of this study, which requires the participation of different generations. Also, the method of data analysis was performed using triple coding of grounded theory technique and code counting (quantitative content analysis) in MAXQDA software environment. Regarding the punishment tools among different generations of employees, at the begining 1517 initial codes (23 codes related to the first generation, 423 codes related to the second generation, 642 codes related to the third generation, and 429 codes related to the fourth generation) were obtained that at the end were reduced and remained just 1494. Then the codes categorized into 8 types as follows:positive non-financial penalties, negative non-financial penalties, positive financial penalties, negative financial penalties, and effective penalties. Prerequisites for effective punishment; Codified system of punishment; effective warning features as well as effective punitive features

    Keywords: Difference between generations, Employee intergenerational management, Employee intergenerational punishment, social security organization
  • Jafar Barati *, Ahmad Khosravi, Hassan Shabaninejad Pages 133-153
    Background

    From the perspective of international standards, countries of destination for migration should extend social security protections - at least in terms of job benefits - to migrant workers on the basis of the principle of equal treatment of national workers. However, due to economic differences among countries, the inadequate implementation of international instruments on the right to social security, and the lack of extensive bilateral social security agreements, many migrant workers have been deprived of social security protections.

    Objective

    Providing solutions to ensure the right of all types of migrant workers to access social security, examining the shortcomings and gaps in this area, and providing appropriate solutions are among the basic objectives of this study.

    Method

    This descriptive-analytical study attempts to provide social security protections to migrant workers after analyzing their situations.

    Conclusion

    The results of the study show that an inappropriate guarantee of the implementation of international instruments as well as the economic differences among countries caused many migrant workers to be deprived of social security protections. Meanwhile, bilateral labor agreements can better guarantee migrant workers’ access to social security protections because they conform to the economic realities of countries.

    Keywords: Social security, migration, migrant workers, Social Protections
  • Fatemeh Azizi *, Samira Norouz Naseri Pages 155-173

    In this article, in order to study working cinema in the world, two examples of these kind of films in Europe and Asia are examined. At first, the representation of labor and working class is highlighted in Italian neorealist cinema as a pioneer film movement in realism representing the condition of working class life in documentary style. We have explored the influence of the movement on third- world cinemen specially Turkish cinema. Studying Turkish cineman and the way it depicts “people” gives us a deeper understanding of the topic, because Iranian and Turkish cinema have a lot in common due to their similar political and cultural context and geographical location and that they both have been influenced by neorealism and are a part of the movement on a world scale. The representation of legal, political and economic minorities which is less visible in the mainstream cinema is what links neorealism school to third-world cinema, specially Turkish cinema.

    Keywords: Neorealism, Turkish cinema, Italian neorealist cinema, labor class, Third cinema
  • Motahareh Mohsenbeigi *, Majid Mollamohammadi Pages 175-204
    Objects

    This research investigates the impact of social capital on intra- organizational entrepreneurship according to mediating role of organizational commitment in managing treatment of social security organization of Kerman.

    Statistical community and sample size

    The Statistical community includes all administrative staff of management of social security treatment in Kerman, (non-medical ones). Consist of 362 people. To determine the sample size, Cochran’s formula has been used and 187 people were selected as a sample. The method of selecting sample was accidental.

    Research method

    It is a descriptive and correlative study. A standard questionnaire is used for collecting data. The validity and reliability of questionnaires are also confirmed.

    Data analysis

    Data analysis has been performed using structural equation modeling using Spss software version 22 and Smart PLS version 3 and a significance level of 0.05 has been considered.

    Findings

    The findings show that social capital has a positive and significant effect on  intra-organizational entrepreneurship  by  explaining  the  mediating role  of organizational commitment.

    Conclusion

    It can be said that, if the level of social capital, as an ability of actors to obtain and retain resources increase, the staff will become more entrepreneurial, in   contrast,   if   this   ability   decrease,   staff  will   experience   less   structural  entrepreneurship, therefore organizations in which participation, commitment, and trust are at a higher level give one more time to think, create, innovate, and ultimately Entrepreneurship. Because the relationship between staff and related factors leads to improvement in intra-organizational entrepreneurship, in contrast any reductions on staff’s relation and their linked factors cause decreasing in intra- organizational entrepreneurship. So having appropriate structure for organization in deciding and doing activity as a team brings ideation and innovation in organization and finally makes intra-organizational entrepreneurship. In general, the achievements of the project show that social capital on entrepreneurship with role of organizational commitment has positive and significant effect.

    Keywords: Social Capital, Intra-Organizational Entrepreneurship, organizational commitment, Kerman Social Security
  • Zahra Karimi Moughari Pages 207-229

    International Monetary Fund (IMF) released an important report entitled “Causes and Consequences of Income Inequality: A Global Perspective” (Dabla Noris et.al. 2015). Publication of this paper by IMF, that has been the advocate of market mechanism and the minimal state for the last 3 decades, created wide spread reactions among policy makers, experts and economists all around the world. This paper is discussed in Iranian press as well. The paper studies on the impact of income inequality on earning new income and assets as well as better education and health. Due to empirical evidence, the paper concludes, inequality can’t stimulate economic growth. Therefore authors recommend policies to reduce income inequality.